Adventní věnec
Výroba adventního
věnce: Pomůcky
Nejprve je třeba
pořídit si ty správné pomůcky pro výrobu vánočního věnce.
Nakoupíte je například v hobby marketech. Co konkrétně budete
potřebovat?
- Kruh (šablonu) na věnec. Prodávají se polystyrenové
nebo slaměné.
- Vázací drát (ideální je zelený, který se dobře
skryje v zelených větvičkách).
- Větvičky jehličnatých stromů. Pro ty můžete zajít do
lesa (uděláte si alespoň příjemnou a zdravou procházku). Buďte ale
ke stromům ohleduplní.
- Podložky pro upevnění svíček.
- Ozdoby – nasušte si kolečka pomeranče, nakupte si
vánoční mašličky, přineste si z lesa šišky, připravte si celou
skořici a vše, co vám fantazie dovolí.
- Drátek nebo špendlíky pro upevnění ozdob.
Výroba adventního
věnce krok za krokem
Připravte si dostatek
větviček z jehličnanů. Skvěle se pracuje především se smrkem a jedlí.
Hezké je, pokud se vám povede ustřihnout větvičku se šiškou – můžete ji
pak rovnou použít jako dekoraci. Větvičky položte na kruh a
připevněte je drátem (otáčejte drát kolem dokola). Nezapomeňte
drát pořádně utahovat. Nové větvičky přidávejte vždy pod konce již
připevněných větviček. Takto postupujete stále dokola.
Nyní přijde ta
příjemnější část – zdobení adventního věnce. Nejprve si
rozvrhněte, kam připevníte podložky pro svíčku. Klasikou je jejich
umístění naproti sobě křížem. Můžete je ale dát i vedle sebe.
Pak můžete přejít k
samotnému zdobení věnce. Komponenty upevňujte drátkem, použít můžete i
špendlíky s hlavičkou. Hezky vypadají sušené pomeranče, celá
skořice, mašličky nebo slaměné ozdoby.
Nakonec nasaďte
svíčky. Vybírat můžete z různých barev svíček, kterým
byste ale měli uzpůsobit barvu a styl ozdob na adventním věnci. Bílé
svíčky vypadají elegantně, červené, zlaté nebo fialové jsou více
vánoční a modré se hodí do moderně zařízených interiérů.
Inspirace pro toto období -
Svatomartinská husa :-)
Ingredience
1 husa,
4 větší jablka,
3 velké cibule,
sůl,
drcený nebo mletý kmín,
2 hrsti nasekané petrželové natě,
0,5 l červeného vína,
1 hlávka červeného zelí
Příprava
Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je
zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapalovačem).
Vybereme z ní droby, které spolu s celou husou řádně omyjeme. Dále pak
huse odstřihneme v kloubech křídla, odřežeme přebytečný tuk a krk. Dobře
vše osolíme a okmínujeme (i husu zevnitř!). Načistíme si cibuli a
nakrájíme ji na větší kousky. Jablka si také očistíme, oloupeme a
vyjmeme jádřince. Tři jablka si nakrájíme (4tvrté jablko si odložíme
bokem) na středně velké kousky stejně jako cibule. Pak smícháme jablka a
cibule s nasekanou natí petrželky a vycpeme nádivkou husu. Zbylou
nádivku rozložíme kolem husy a na ni naklademe zbytky husy (křidélka,
vnitřnosti a odřezky tuku a krku, ať má husička hodně výpeku, protože
bez toho by to nebylo ono). Pak už jen jemně propícháme vidličkou kuse
kůži, ať při pečení vytéká tuk (pozor, nepropichujte až do masa! Husa by
byla příliš suchá!). Přikryjeme alobalem nebo víkem od zapékací mísy a
pečeme dvě hodiny při 180-200°C. Po celou dobu husu podléváme výpekem a
sem tam ji ještě propícháme kůži. Po dvou hodinách víko nebo alobal
sejmeme a dopékáme do křupava, až je husa správně vypečená (cca další
hodinu), ale nezapomeňte často polévat vypečenou šťávou.
Mezitím, co bude husa v troubě, nakrájíme si najemno červené zelí a
přidáme k němu na jemno nastrouhané zbylé jablko. Podlijeme vínem a
trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme. Až je zelí měkké, opět zkusíme
dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť přidáme tak cca 4 lžíce
výpeku z husy (pokud máte doma kus slaninky, vyškvařte ji a přihoďte do
zelí, je to lepší).
Jako přílohu zvolte tradiční špekový knedlík, ale hodí se i karlovarský,
nebo obyčejný bramborový knedlík.
|